BBC Finnish Section, 21.2.1990 **** Front Page

Hirveän suuri seikkailu

Beryl Bainbridge, An Awfully Big Adventure. Duckworth 1989.

Beryl Bainbridge on Liverpoolista kotoisin oleva kirjailija, joka on useissa romaaneissaan kuvannut kotikaupunkinsa elämää sodanjälkeisinä vuosina. Bainbridgen uusin romaani on An Awfully Big Adventure. Tapani Lausti arvioi kirjan.

Beryl Bainbridge oli ennen kirjailijaksi ryhtymistään näyttelijätär. Hänen uuden romaaninsa tragikoomiset tapahtumat pyörivät Liverpoolissa vuonna 1950 esiintyvän teatteriseurueen ympärillä. Bainbridge kuvaa mestarillisesti teatterin ilmapiiriä ja näyttelijöiden keskinäisten suhteiden lämpöä ja myrkyllisyyttä.

Teatteriseurueen keskuuteen ilmaantuu 17-vuotias Stella, jonka erikoinen persoonallisuus ja hauras aikuistumisen kaipuu johtavat viimein traagisiin seurauksiin. Stella on päättänyt perehtyä kaikkiin aikuisen elämän salaisuuksiin. Hän rakastuu epätoivoisesti näyttelijäseurueen johtajaan Meredith Potteriin, jonka kiinnostus kuitenkin kohdistuu seurueen nuoreen miesnäyttelijään Geoffreyyn. Stellalta jää viattomuudessaan huomaamatta miesten välille kehittyvä ahdistava suhde. Stella itse katkeroituu Meredithin huomion puutteesta ja joutuu viimein merkilliseen suhteeseen seurueeseen liittyneen tunnetun vanhemmanpuoleisen näyttelijän, P.L. O'Haran kanssa.

Näiden tapahtumien myötä lukijalle avautuu vähitellen kuva äitinsä hylkäämästä nuoresta naisesta, joka on kasvanut tätinsä ja tämän miehen holhouksessa. Stella kaipaa pois muuttanutta äitiään häiriytyneisyyden partaalle. Hän sulkee tuskaansa tietoisuudestaan ikäänkuin näyttelemällä roolinsa arkielämässä. Tästä hänen kasvatti-isänsä saakin ajatuksen tytön lähettämisestä teatteriin arvellen tämän aiheuttavan siellä kaikkein vähiten harmia.

Näyttelijöiden keskuudessa Stella herättää huomiota merkillisellä mutta monasti hauskalla puhetavallaan. Hänen muotoilemansa virkkeet ovat joskus kuin aikuisuuden parodiaa. Stella työskentelee teatterissa avustajana ja saa myös pieniä osia. Bainbridgen romaanin nimi, "Hirveän suuri seikkailu" on otettu Peter Panista. Tämä suosittu lastennäytelmä sisältää itse asiassa piileviä teemoja, jotka liittyvät viattomuuden kuolemiseen. Stella on Peter Panin lailla ei aivan aikuinen mutta ei enää lapsikaan.

Stellan tunne-elämän tuskaisa horjuminen lapsuuden ja aikuisuuden välillä näkyy hänen erikoisissa reaktioissaan. Hän voi raivostua silmittömästi näennäisesti vähäpätöisistä syistä. Mutta yhtä hyvin hän saattaa reagoida merkillisen tyynesti traumaattisissa tilanteissa kuten vieraan miehen lähennellessä häntä vastenmielisellä tavalla elokuvateatterin pimeydessä.

Vanhenevalle näyttelijälle O'Haralle Stellasta tulee pakkomielle. Heidän välilleen kehittyvää suhdetta leimaa jälleen Stellan etäinen asenne elämän realiteetteihin. Stella suhtautuu hänelle uuteen sukupuoliseen kokemukseen arkipäiväisyydellä, joka tyrmistyttää O'Haraa.

Bainbridge kuvaa Stellaa ympäröivää teatterimaailmaa koruttomalla mutta kauniilla tyylillä. Oivallista psykologista silmää osoittaen hän mitään osoittelematta avaa lukijalle Stellan sisäisen tuskan. Nuoren naisen aikuismaisen ja muita huvittavan keskustelutavan takana piilee syvä yksinäisyyden tunne. Kun Stella kirjan loppuhuipentuman jälkeen joutuu kantamaan tapahtumien seuraukset, hänen hätänsä syvyys paljastuu lukijalle ahdistavalla tavalla.

Bainbridgen romaanissa on oivallista ajankuvausta sodanjälkeisestä Liverpoolista. Tässä hän on osoittanut taitonsa jo monissa aikaisemmissa romaaneissaan. Uudessa kirjassaankin Bainbridge kuvaa ankean elämän leimaamia ihmisiä yhtä hyvin ymmärtävällä lämmöllä kuin säälimättömällä huumorintajulla. Kirja on täynnä arkielämän tahatonta huvittavuutta. Sodan runteleman kaupungin ankealle ilmapiirille antavat oman lisänsä kirjan monien henkilöiden sotamuistot. Bainbridge kuljettaa juonen miltei hitchcockmaisella eleettömyydellä dramaattiseen loppuhuipentumaansa. Hän hallitsee aineistonsa erehtymättömällä vaistolla.

Bainbridge lukeutuu eittämättä Britannian tämän päivän romaanitaiteen eturivin nimiin. Vaikka Bainbridge on asunut jo kauan Lontoossa, hän kuvaa pohjoisemman Britannian elämää sieltä kotoisin olevan kirjailijan tarkkanäköisyydellä.

 

Ks. myös:

 

 

[home] [focus] [archive]