26.3.2008

Viinanen ei luovu opeistaan

Matti Grönlund

Rakastan lööppejä: ne saavat mielikuvituksen laukkaamaan. Päivittäiseen rutiiniini täällä Fuengirolassa kuuluu kävely suomalaisomisteiseen kirjakauppaan. Kaupan ikkunassa roikkuu aina Iltiksen lööppi.

Hiljattain sain lukea lööpistä seuraavaa:

IIRO VIINANEN: EN PYSTY ENÄÄ KIRJOITTAMAAN!

Ajatukseni saivat vauhtia. Aloin muistella, miten Viinasen toimiessa valtionvarainministerinä hänen allekirjoituksellaan suistettiin kymmeniä, ellei satoja tuhansia suomalaisia kurjuuteen ja jopa kuolemaan, kun uusliberalistista shokkihoitoa alettiin toteuttaa Suomessa. Viinasen ja kumppanien aloittama sosiaaliturvan purku jatkuu edelleen muiden suoraselkäisten ja hyvin palkattujen eliittikansalaisten erityisellä huolenpidolla.

Samaan aikaan pankeille ja suurfirmoille on syydetty rahaa tolkuttomasti. Ja tietysti armeijalle.

Globaaleille korporaatioille maksetaan Suomessa edelleen vuosittain miljardeja euroja erilaisina vienti-, tutkimus-, perustus- yms. tukina. Laskun maksaa luonnollisesti vähemmin ansaitseva kansanosa veroina, huonontuneina työoloina, palkattomina ylitöinä jne.

Mutta bruttokansantuote sen kuin komistuu — mikä osoittaa, että siitä ei ole ihmisten hyvinvoinnin mittariksi, vaikka sitä, ja vain sitä sellaisena esitellään.

Tässä muutama lainaus Viinas-Iirolta (Wikipediasta):

"Nyt on nähtävissä suunnatonta arkuutta tehdä päätöksiä. Väestön ikääntymisen vaikutuksista maan talouteen on jauhettu kymmenen vuotta, mutta ratkaisevia liikkeitä ei ole ongelman välttämiseksi tehty."

"Liian suuri osa ihmisistä on opetettu elämään tukien varassa. Sairaille se oikeus kuuluu, ei työikäisille ja -kykyisille. Työmarkkinat ja työnhakijat kyllä saadaan kohtaamaan, kun halua riittää."

Kaiken lisäksi Iiro Viinanen osui tänne Aurinkorannikolle golffaamaan ja meditoimaan paikallisen kokoomuslaisen golf - isänmaa – Tali–Ihantala –väestön kanssa. Tilat tätä harrasta hetkeä varten oli tilattu ja valikoitu väki kutsuttu oraakkelia kuuntelemaan.

Eräs täkäläinen suomalaislehdykkä haastatteli Viinasta juhlan kunniaksi. Haastattelusta kävi ilmi, ettei sairastuminenkaan ole pehmentänyt hänen ajatteluaan. Suoraselkäisenä ihmisenä tunnettu Viinanen toteaa laman olevan edessä: ”Kulutuskysyntää alentaa moni tekijä.” Näitä tekijöitä ovat Iiron mielestä mm. se, että ”Euroopassa joudutaan syytämään valtavia rahamääriä päästöjen supistamiseen…”

Lisää suoraselkäisyyttä, näin: ”Myös psykologiset tekijät vaikuttavat paljon. Kun ilmassa on epävarmuutta, ihmiset tulevat aroiksi eivätkä uskalla kuluttaa normaaliin tapaan. Ryhdytään elämään liiaksi varman päälle.”

Ja: ”Suomessa joudutaan nyt nielemään sitä katkeraa kalkkia, jota hyvien vuosien ylisuuret palkankorotukset ovat aiheuttaneet.”

”Lisäksi meillä sairastetaan paljon kilpailijamaita enemmän. Se, että meillä kirjoitetaan sairauslomaa jokaisesta kurkkukivusta, on kallista puuhaa työnantajille.”

Laman välttämiseksi ”…kansalaiset on saatava tekemään enemmän töitä. Muuten kyyti on kylmää.”

Ihastuttavaa logiikkaa. Kun ilmassa on epävarmuutta ihmiset tulevat epävarmoiksi ja pyrkivät varmuuteen. Pitäisikö siis varmuutta vähentää ja epävarmuutta lisätä – vai päinvastoin? Viinasen kehäpäätelmä vastaa myöntävästi molempiin mahdollisuuksiin. Se, että rahat eivät riitä, on siten pelkästään psykologinen kysymys!

Tämä markkinatalouden sietämätön keveys!

 

Vieraile arkistossa: Matti Grönlund, Yhteiskunnallinen ajattelu, Maailmantalous

 

[home] [archive] [focus]