24.8.2014 **** Etusivulle

Lorcan henkinen isä

Fernando de los Ríos (1879-1949) oli runoilija Federico García Lorcan henkinen isä

Juhani Similä

Granadan yliopiston lainopin professori huomasi 17-vuotiaan pojan taiteellisen lahjakkuuden, mutta valvoi samalla että tämä suoritti loppuun isän vaatiman oikeustieteellisen tutkinnon. De Los Rios taivutti Lorcan vanhemmat lähettämään Federicon vuonna 1919 Granadan maakunnallisesta ilmapiiristä pääkaupungin kansainvälisempään Oxfordin ja Cambridgen mallin mukaiseen asuntolayliopistoon. Madridin ylipistoresidenssi oli osa 1800-luvun lopulla syntynyttä laajaa suunnitelmaa, jonka tavoitteena oli luoda espanjalaisen sivistyksen etujoukko ja uusi kansallinen kulttuuri eurooppalaiselle pohjalle.

Fernando de los Ríos oli opiskellut Saksassa, kirjoittanut kriittisen matkakirjan Neuvostoliitosta (Mi viaje a Rusia Sovietica, 1921) ja perustanut Granadan sosialistisen työväenpuolueen (PSOE).Tulinen tasavaltalainen vastusti militarismia, monarkismia, valtion ja kirkon liittoa ja uskoi uuden Espanjan syntyvän rationaalisen kasvatuksen avulla.

Lorca nousi kansallisen kuuluisuuteen vuonna 1928 Mustalaisromansseillaan ja vajosi samalla syvään uskonnolliseen ja taiteelliseen kriisiin. De los Rios oli luopunut Granadan yliopiston oppituolista ja taivutti nyt Lorcan vanhemmat päästämään pojan mukaansa lähes vuoden kestävälle matkalle Yhdysvaltoihin. Vasta kulttuurisokki avaisi nuoren runoilijan näkemään Espanjan kulttuurin todellisen painoarvon maailmassa. New Yorkissa Lorca joutui keskelle pörssiromahdusta ja modernin massakulttuurin epäinhimillisyyttä. Runoilija tunsi itsensä enemmän andalusialaiseksi ja katolilaiseksi kapinalliseksi kristityksi kuin koskaan aikaisemmin. Keväällä 1930 Lorca matkusti luentokiertueelle Kuubaan, jossa hän vietti elämänsä  onnellisimmat päivät ja avautui omalle seksuaaliselle identiteetilleen.

Espanjan Toisen tasavallan opetusministerinä (1931-1933) Fernando de los Ríos rahoitti ja tuki Lorcan johtamaa kiertävää yliopistoteatteria, joka esitti klassikkonäytelmiä kaukaisimpienkin kaupunkien ja kylien toreilla. Francolaiset kapinalliset kaappasivat ja teloittivat Lorcan heti sisällisodan alussa. Tekaistuissa syytteissä runoilijan rikoksiksi luettiin "toiminta Neuvostoliiton agenttina ja Fernando de Los Riosin sihteerinä sekä homoseksuaalisuus.

Sisällisodan jälkeen de los Ríosin ja Lorcan perheet pakenivat Yhdysvaltoihin. Columbian yliopiston espanjankielisen kirjallisuuden professoriksi siirtynyt Lorcan diplomaattiveli Francisco avioitui de los Ríosin tyttären Lauran kanssa New Yorkissa vuonna 1942. Avioliitosta syntyi tytär Laura García Lorca de los Ríos, joka valvoo Lorcan perikunnan asioita ja johtaa runoilijan nimeä kantavaa säätiötä Fundación Federico García Lorca. Fernando de los Ríos keskittyi loppuelämänsä auttamaan Yhdysvaltoihin saapuneita espanjalaisia pakolaisia ja kuoli New Yorkissa vuonna 1949.

 

Wikipedia: Fernando de los Ríos, Federico García Lorca

Arkisto: Juhani Similä, Espanja, Latinalainen Amerikka

 

[home] [archive] [focus]

Site Meter