Journalisti, 18.3.2005
Tapani Lausti iloitsee eläkkeestä:
Riitta Liede
Jäätyään eläkkeelle pari vuotta sitten ulkomaantoimittaja Tapani Lausti helpottui stressin loppumisesta. Silti häneltä ilmestyi äskettäin mielipidekirja Toisinajattelijan tiekartta ja jatko-opas siihen on jo vireillä.
"Tietysti sitä joskus ajattelee, että eikö voisi olla vaan, lukea ja kuunnella musaa. Mutta kun on koko ikänsä seurannut maailmanpolitiikkaa, niin ei sitä lopeta niin helpolla. Mielessä on niin paljon sanottavaa ja sellaista, mikä askarruttaa. Ja kun maailma on menossa koko ajan yhä kamalampaan suuntaan."
Vaikka työaikataulua ei enää olekaan, viettää Tapani aamuisin tunnin verran online, käy läpi vakiosivut ja haarukoi edustavan kuvan siitä, mitä mieltä asioista missäkin päin ollaan. Lukemiseen menee sen jälkeen tunti, pari.
Eri näkökulmia maailman tapahtumista hän kerää myös omille nettisivuilleen, ja toivoo suomalaisten toimittajien lukevan niitä. Kävijämäärät ovatkin lisääntyneet kirjan ilmestyttyä.
Yhden suunnan ideologiaa
Tapani Lausti aloitti uransa 60-luvulla, kiihkeän yhteiskunnallisen liikehdinnän aikaan ja se loi virityksen siihen, miten hän journalismin kokee.
"Yhteiskuntakriittinen ajattelu oli niin itsestään selvää. Kylmän sodan aikana oli kahdenlaista propagandaa, mikä toisaalta auttoi kriittistä ajattelua ja pakotti miettimään rajoja. Toisinajattelu kytkeytyi kahteen ortodoksiseen ajattelusuuntaan, itäiseen marxismi-leninismiin ja läntiseen markkinatalouteen."
"Nyt ideologinen paine tulee vain yhdeltä suunnalta. Meitä kaikkia vaaditaan hyväksymään, että elämme demokratiassa ja että vapaa kauppa johtaa kehitykseen kaikkialla. Jos nykyisiä oloja pidetään lopullisena demokratiana, jää helposti analysoimatta, minkälaiset voimat maailmanmenoa todella tahdittavat."
"Tämän takia valitsin kirjaani toisinajattelijan käsitteen, vaikka se ei vaadikaan niin hirveän suurta rohkeutta, kuin aikanaan Neuvostoliitossa tai Kiinassa. Mutta tällaiset äänenpainot eivät pääse helposti näkyviin. Toisinajattelun käsite liittyy pyrkimykseen hahmottaa rationaalinen ja totuudenmukainen kuva siitä, mitä maailmassa tapahtuu. Vuosikymmeniä olen seurannut läntisen toisinajattelun perinnettä, jota yhdysvaltalainen kielitieteilijä ja yhteiskuntakriitikko Noam Chomsky edustaa parhaimmillaan."
Kriittistä analyysia
Kirjaa kirjoittaessaan Tapani huomasi kohdistavansa sitä aika paljon nimenomaan toimittajille.
Nettisivujen Media Watch –osaston tekstit ovat englanniksi, joka on useimpien suomalaisten ulkomaantoimittajien käyttökieli. Parhaat artikkelit löytyvät sinne amerikkalaisista internet-lähteistä, sikäläisten toisinajattelijoiden tärkeimmältä julkaisufoorumilta. Niiden lisäksi on artikkeleita englantilaisista lehdistä, lähinnä Guardianista ja Independentistä.
Yksittäisistä journalisteista Lausti seuraa mielellään Lähi-idän kirjeenvaihtaja Robert Fiskin sekä australialaissyntyisen journalistin John Pilgerin kirjoittelua.
"Pilgeriä parjataan usein 'vivahteettomasta raportoinnista' ja tuo ilmaisu viehättää minua suuresti. Mitä sillä tarkkaan ottaen tarkoitetaan? Myös Noam Chomsky kuitataan usein samalla termillä. Tai sanotaan, ettei Chomsky myönnä, että jotkut asiat voisivat olla epäselviä."
"Valheellista luonnehdintaa"
"Ihmisten voi olla vaikea uskoa, miten valheellisesti Yhdysvallat ja Britannia luonnehtivat ulkopolitiikkansa motiiveja. Konflikteihin heittäydytään kykenemättä ollenkaan ennustamaan, mihin ne johtavat. Ja aina menee pieleen ja ihmisuhrien määrä on valtava."
"Chomskya syytettiin Yhdysvalloissa siitä, että hän kannattaisi jonkinlaista salajuoni-teoriaa, että jossain istuu joku kopla ja miettii, miten maailmaa voisi hallita. Mutta Chomsky on aika ahkera lukemaan julkisia dokumentteja siitä, miten Yhdysvaltain etuja on ajettava maailmalla. Ne ovat pelottavaa luettavaa. Siksi on outoa lukea Suomessa keskusteltavasta transatlanttisesta arvoyhteisöstä, johon me muka kuulumme."
"Suomessa hyväksytään yleisesti, että olemme EU-maa, mutta turvallisuuspoliittinen keskustelu on aika erikoista. Puhutaan, että EU-maat valmistautuvat auttamaan toisiaan, jos joku hyökkää. Kuka on hyökkäämässä? Maailman tekee vaaralliseksi ennen kaikkea Yhdysvaltain omaneduntavoittelu, josta EU:n tulisi sanoutua irti. EU:kin kuitenkin ilmentää paljossa vauraiden eliittiensä maailmankuvaa. Meidän tulisi nyt myös kuulemma lähteä auttamaan EU-maata, joka on joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Hyökkäykset ovat kuitenkin todennäköisemmin Madridin pommi-iskun kaltaisia. Parhaiten sellaisia estetään sanoutumalla irti Yhdysvaltain aggressiivisesta ulkopolitiikasta. Oikeudenmukaisuus ei ole antautumista terrorismille."
"Ei haluta myöntää, että Yhdysvallat on osaltaan syventänyt ongelmia Lähi-idässä ja alueen ihmisillä on näissä oloissa oikeutettuja vaatimuksia. Terrorismi on rikollista, mutta jos näitä vaatimuksia ei oteta vakavasti, ei terrorismin loppumisesta ole toivoa."
Journalismin kritiikkiä
Tapani Lausti ilahtui havaittuaan, että perinteellinen suomalainen kustantamo, Otava, oli julkaissut suomeksi Noam Chomskyn viimeisen yhteiskuntakriittisen kirjan. Lisäksi sitä käsiteltiin Helsingin Sanomien sivuilla ja se sai vielä hyvät arvostelutkin.
"Vaikka journalismilla on erittäin tärkeä asema maailman todenmukaisessa hahmottamisessa, tiedotusvälineistä suurin osa on liikeyrityksiä ja se välittyy toimituksiin. Nuori toimittaja saa aika pian huomata, mitkä mielipiteet ovat kivoja, mitkä kyseenalaisia. Suomessa on aika vähän systemaattista journalismin kritiikkiä."
Englannissa ilmestyvä mediakriittinen internet-julkaisu MediaLens testaa toimittajien uskottavuutta ja arvioi juttujen paikkansapitävyyttä vertaamalla niitä sellaisiin käytettävissä oleviin tosiasioihin, joita ei mielellään huomioida. Vaikka nettisivujen tyyli onkin joskus vähän jeesusteleva, se on silti kohteliaan asiallinen ja julkaisee myös toimittajien ja päätoimittajien vastineita.
"Alussa vastineet olivat aika järkyttävää luettavaa, polleita ja ylenkatsovia, jopa solvaavia. Sittemmin sävy on tasaantunut ja vinoutumia, jopa virheitäkin uskalletaan myöntää. Yksittäiset toimittajat ovat kertoneet, että julkaisu on rohkaissut heitä heidän työssään."
"MediaLens on ollut terve ilmiö Englannin tiedonvälityksessä ja samantapaista pohdintaa kaipaisin Suomeenkin. Arvioitaisiin johdonmukaisesti, antavatko tiedotusvälineet uskottavan kuvan siitä, mitä maailmassa tapahtuu, vai pääseekö propaganda värittämään sitä.
Tapani Laustin suosimia tietolähteitä
Internet:
ZNet
(USA)
Common Dreams News
Center (USA)
Antiwar.com (USA)
CounterPunch
(USA)
MediaLens
(Englanti)
Julkaisut:
The
Guardian (Englanti)
The Independent (Englanti)
Le Monde diplomatique
(Ranska)
The Nation (USA)
The Progressive (USA)
Kuvatekstit:
-Ei minulla ole mitään valittamista, kommentoi Tapani Lausti elämäänsä Espanjassa. Päivälehdet hän lukee nykyisin myös espanjan kielellä. Tapani on seurannut koko ikänsä läntisen toisinajattelun perinnettä, jota haluaa nyt tuoda esiin kirjoissaan. Kriittinen pamflettikirjallisuus näyttää hänestä muutenkin olevan taas viriämässä.
Riitta Liede on Málagassa asuva toimittaja/taiteilija/kuvanveistäjä.