BBC Finnish Section, 19.3.1990

Väärä messias

Bernice Rubens, Kingdom Come. Hamish Hamilton 1990.

Bernice Rubens on Walesissä syntynyt kirjailija, jonka juutalainen tausta on usein vaikuttanut hänen aiheenvalintoihinsa. Kingdom Come, tulkoon valtakunta, kertoo 1600-luvulla vaikuttaneesta juutalaisten väärästä messiaasta. Tapani Lausti tarkastelee Rubensin teosta.

Sabbatai Zvin tarina on kuin miljoonien juutalaisten huokaus menneisyydestä. Heidän vapaudenkaipuunsa Ottomaani-imperiumin kahleissa ja heidän villi toiveensa arjen ankeuden päättymisestä tekivät heidät alttiiksi väärille messiaille, valheellisille pelastajille.

Sabbatain syntymään liittyneet yhteensattumukset ja hänen äitinsä Claran helposti leimahtava mielikuvitus levittivät onnettomia huhuja, joiden mukaan tähän Smyrnassa asuneeseen perheeseen oli syntynyt Messias. Sabbatain mielen herkkyys teki hänet alttiiksi ympäristön mielipuolisille odotuksille kunnes odotukset tekivät hänestä mielipuolen. Maanisessa tilassa Sabbatai uskoi olevansa Messias. Depressiivisyyteen vajotessaan syvät epäilyt kalvoivat hänen mieltään.

Bernice Rubens kertoo Sabbatai Zvin tarinan vakaalla raamatullisella tyylillä. Mutta ajoittain Rubens salakuljettaa kerrontaan modernin ajan ilkikurisia sanankäänteitä. Tämä menneen ja nykyisen välinen jännitys antaa romaanille erikoisen sävyn. Se saa lukijan silloin tällöin miettimään, kuinka moni oman aikakautemme poliitikko on hairahtunut ihailemaan itseään kuvitellun historian peilistä.

Rubens on aiemmissakin romaaneissaan pohtinut vanhempien ja lasten ongelmallista suhdetta. Sabbatai yhtä aikaa kärsii ja nauttii erikoisesta asemastaan. Hänen isänsä Mordecai kärsii ymmärtäessään, että pojalta viedään kaikki mahdollisuudet normaaliin elämään. Mordecain kärsimykset syvenevät, kun hän aavistaa, että pojan elämä messiaksena on tuhoamassa heidän keskinäistä rakkauttaan ja uhkaa tuhota pojan kokonaan.

Äiti Clara ja vanhempi veli Josef ryhtyvät auliisti Sabbatain opetuslapsiksi. Isä Mordecai ja nuorempi veli Elijah eivät usko Sabbatain jumalallisuuteen mutta rakastavat häntä syvästi. He seuraavat tuskaisina Sabbatain ympärille nousevaa liikettä, joka valmistautuu seuraamaan lopulta Pelastajaansa Pyhään kaupunkiin Jerusalemiin, joka on sulttaanien hallinnassa.

Sabbatain seuraan liittyy Puolasta juutalaisvainoja paennut Saul. Nuorten miesten välille viriää homoseksuaalinen rakkaussuhde. Mutta Saulin mieltä kalvavat menneisyyden kauheudet. Hän pakeni kotikylänsä synagogasta kun juutalaisten vainoajat avasivat tulen ja surmasivat hänen kaikki omaisensa. Saulia painavat syyllisyyden tunteet. Hän ajautuu kohti itsetuhoa.

Kun Sabbatai loittonee Saulista, tämä valmistautuu pettämään ystävänsä. Sabbatai menee naimisiin prostituutiota ammatikseen harjoittavan Sarahin kanssa, vaikkakin heidän suhteensa jää platoniseksi. Sarah uskoo Sabbatain olevan Messias. Sabbatai taas tuntee kaiken pyhyytensä keskellä voimakasta vetoa Sarahin edustamaa paheellisuutta kohtaan. Messiaanisissa kuumehoureissaan hän joskus kehottaakin seuraajiaan vajoamaan syntiin, jotta mielen puhtaus sen jälkeen tuntuisi sitäkin vapauttavammalta.

Nämä vastakohtaisuudet ovat kai aina läsnä messiaanisissa hullutteluissa. Rubens paljastaa alinomaa, miten lähellä toisiaan fundamentalistinen hurkastelu ja täydellinen mielen korruptio voivat olla.

Sabbatain seuraajien kasvaessa joukkoliikkeeksi seuraan liittyy vielä yksi avainhahmo, Nataniel. Hänestä tulee liikkeelle lähtevän matkustavan sirkuksen kaupallinen johtaja. Sabbatain ja Natanielin psyyke ovat tässä samanlaisia. He eivät itsekään tiedä kumpi heitä ajaa enemmän, usko vain vallanjano.

Eräässä vaiheessa Sabbatai päättää vakaasti, ettei hän ole oikea Messias. Mutta se on liian myöhäistä. Viesti Pelastajan ilmestymisestä maan päälle on kiertänyt Eurooppaa ja Pohjois-Afrikkaa. Tuhannet juutalaiset Ranskassa, Puolassa, Saksassa ja jopa Englannissa ovat pakanneet matka-arkkunsa ja lähteneet pitkälle matkalle. Lopulta hullutus menee niin pitkälle, että Sabbatai päättää lähteä vaatimaan koko Ottomaani-imperiumin pääsulttaanilta tämän kruunua. Näin Jerusalem saataisiin takaisin juutalaisille ja nämä voisivat palata sinne kuin kotiinsa. Mutta kun sulttaani uhkaa häntä kuolemantuomiolla, depressiivisessä tilassa ollut Sabbatai vaihtaa päätäpahkaa uskontoa, painaa päähänsä turbaanin ja ottaa käteensä Koraanin. Hän kuolee maanpaossa ihmisten pilkkaamana mielipuolena.


Ks. myös:

[home] [focus] [archive]