BBC Finnish Section, 13.6.1990

Jännitystä Belfastissa

Brian Moore, Lies of Silence (Bloomsbury)

Brian Moore on pohjoisirlantilaissyntyinen kirjailija, joka asuu nykyään Kaliforniassa. Hän on sijoittanut uuden romaaninsa tapahtumat syntymäkaupunkiinsa Belfastiin. Romaanin nimi on Lies of Silence — Hiljaisuuden valheita. Tapani Lausti arvioi kirjan.

Pohjois-Irlannin tilanteella on kaikki ainekset poliittiseen jännityskirjaan. Brian Moorelle, joka tuntee Belfastin hyvin, kaupunki tarjoaa erinomaisen taustan jännittävälle juonelle. Moore sanoo alitajuisesti etsivänsä henkilöittensä elämästä kriisin hetkiä. Romaanin päähenkilölle Michael Dillonille kriisin hetki merkitsee tuskallisia valintoja, kun hän joutuu harkitsemaan niiden seurauksia hänelle itselleen ja hänen läheisilleen.

Dillon on paikallisen hotellin johtaja, joka nuoruudessaan haaveili runoilijaksi ryhtymisestä. Hänellä on suhde nuoren kanadalaisopiskelijan kanssa, jonka kanssa hän aikoo muuttaa Lontooseen. Juuri tällä henkilökohtaisen elämänsä muutoksen kynnyksellä Dillon joutuu keskelle Belfastin protestanttien ja katolisten väkivaltaisuuksia. Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n sissit ottavat Dillonin vaimon Moiran panttivangiksi ja pakottavat Dillonin ajamaan hotelliinsa autossaan, johon terroristit ovat kätkeneet voimakkaan pommin. IRA haluaa surmata hotellissa pidettävään tilaisuuteen osallistuvan protestanttijohtajan Alun Pottingerin, joka kirjassa muistuttaa kovasti kiivasta pastori Ian Paisleyä. Dillon joutuu tilanteeseen, jossa hänen on joko annettava Pottingerin tai vaimonsa kuolla. Dillon inhoaa Belfastin katolisena Pottingeria, mutta hän tietää myös, että pommi surmaisi useita hotellivieraita.

Tilanteesta selvitään kenenkään kuolematta. Mutta seuraava valinta on, suostuuko Dillon tunnistamaan yhden hänen kotiinsa tunkeutuneista IRA:n miehistä, jonka kasvot hän sattui näkemään, kun tämä nosti hetkeksi naamiotaan. Miehen tunnistaminen tekisi hänestä välittömästi IRA:n koston kohteen.

Näissä piinallisissa valintatilanteissa Dillon joutuu pohtimaan koko Pohjois-Irlannin kriisin sisältöä ja hänen omia reaktioitaan väkivaltaisuuksiin. Hän ailahtelee rohkean IRA:n vastaisuuden ja välinpitämättömyyden välillä. Hänen vaimonsa Moira suunnittelee hetken avoimen IRA:n vastaisen kampanjan aloittamista. Kaikkea varjostaa Moiran ja Michaelin avioliiton epäonnistuminen ja Dillonin aie muuttaa lopullisesti Belfastista, mistä hän ei ole koskaan oikein pitänyt.

Kirjassa on piinallisen jännittäviä jaksoja, mutta sen henkilöt reagoivat kaikkeen merkillisen tunteettomasti. Missään vaiheessa lukija ei saa vaikutelmaa ihmisistä, jotka ovat kokeneet miltei sietämättömiä ahdistuksen tunteita. Myös analyysi Pohjois-Irlannin tilanteesta on jotenkin ulkokohtainen. On totta, että Pohjois-Irlannin kriisiä ei ole vakuuttavasti kuvattu romaaneissa. Mutta vaikka Moore kokee tarttuneensa muiden kirjailijoiden väistämään aiheeseen, ei hän saa Belfastia oikein elämään. Viittaukset maakunnan onnettomaan historiaan Moore sijoittaa jotenkin teennäisen tuntuisesti eräisiin pöytäkeskusteluihin.

Kirjassa on toki kaikki tarvittavat ainekset Pohjois-Irlannin tilanteen ymmärtämiselle, mutta silti kuvaus jää näiltä osin ohueksi. Syynä saattaa olla hänen nykyinen maantieteellinen etäisyytensä Belfastista. Pitkäkään vierailu ei ehkä riitä avaamaan kaikkia mielen antenneja pohjoisirlantilaisten psyyken ymmärtämiseen. Belfastissa on toki helppo kuulla kaavamaisuuksia paikallistenkin asukkaiden suusta, mutta ne kätkevät taakseen vuosisataisen vihan ja pelon vaikeaselkoisen vyyhdin.

Mooren antamat haastattelut osoittavat hänen kyllä ymmärtävän hyvin Pohjois-Irlannin kriisin historiallisen taustan. Hän on katolisen ja voimakkaasti irlantilaisnationalistisen perheen kasvatti. Silti hän turvautuu konfliktin verrattain kaavamaiseen kuvaukseen. Kirja ei tarjoa mitään uusia näkemyksiä, uusia oivalluksia Pohjois-Irlannin tilanteeseen, ei myöskään ihmisten psykologisiin reaktioihin kriisitilanteessa. Kaikki tapahtumat, reaktiot, kriisit on jo kerrottu lukemattomia kertoja sanomalehtien palstoilla, radio-ja televisio-ohjelmissa. Siksi kirja jää ennen kaikkea jännitysromaaniksi.

[home] [focus] [archive]