BBC Finnish Section, 8.5.1991

Mielikuvien Lontoo

Penelope Lively, City of the Mind

Penelope Lively voitti neljä vuotta sitten Booker-palkinnon romaanillaan Moon Tiger. Livelyn uuden romaanin näyttämönä on Lontoo. Romaanin nimi on City of the Mind — mielen kaupunki. Tapani Lausti on lukenut kirjan.

Lontoon väentungoksessa mielessä välähtää silloin tällöin ajatuksia yksilön katoamisesta anonyymiin ihmismassaan; nykyhetken katoamisesta epämääräiseen ajattomuuteen. Tämä kaupunki on ollut olemassa kauan. Se kantaa fyysisessä olemuksessaan merkkejä kuluneista vuosisadoista; sen ihmisten kasvoilla voi aavistaa piirteitä, jotka ovat eri muodoissa toistuneet kautta kaupungin olemassaolon historian.

Penelope Livelyn romaani koostuu tällaisista aineksista. Päähenkilö on arkkitehti Matthew Halland. Halland tarkkailee Lontoota niin arkkitehdin kuin amatöörifilosofin silmin. Kaupungissa on kaikkea: rakennuksia jotka matkivat goottisia katedraaleja tai muistuttavat kreikkalaisia temppeleitä. On viktoriaanisia julkisivuja, yrjönaikaista tiiltä, 20. vuosisadan betonia. Ravintolakyltit puhuvat kielillä: Pizza Ciao, King's Cross Kebab, New Raj Mahal Tandoori, nepalilainen Brasserie.

Kaupungin nimistö vie alinomaa kulkijan taaksepäin historiassa. Nimet muistuttavat ihmisiä menneiden aikojen mäistä, metsistä ja joista. Vanhalle sanomalehtikadulle nimensä antanut Fleet-joki virtaa tänä päivänä enimmäkseen maanalaisessa valurautaputkessa. Mutta sen nimi vilahtaa muuallakin kuin kuuluisalla Fleet Streetillä. Eri aikakaudet, eri kulttuurit ovat läsnä tavalla, joka saa kulkijan vaipumaan paikattomuuden ja ajattomuuden hallusinaatioihin.

Matthew Halland sanoo kollegalleen, että kaupunki on kuin kokonaan mielen tuotetta. Se on muistin ja älyn rakennelma. Lontoon kuuluisia rivitaloja Halland pitää nerokkaana tapana asuttaa paljon ihmisiä pienelle alueelle. Suorien tai mutkittelevien rivitalokatujen rauhallinen luonne on Lontoon kodikkuuden salaisuus. Tämä Lontoon historiallisten kerrosten ja kirjavien vaikutteiden kuvaaminen tekee romaanista mielenkiintoisen kaunokirjallisen kaupunkioppaan. Se sopii luettavaksi kesäisessä auringonpaisteessa Covent Gardenin katukahvilassa tai St. Jamesin puiston penkillä. Matthew Halland vaeltelee mielellään Covent Gardenissa. Paikka henkii kansainvälisyyttä, kielten sekoitus on suuri. Halland on mielissään tavasta, jolla alue on herännyt uuteen elämään.

Hallandin omat projektit vievät hänet yrjönaikaisen rivitalon restauroimisesta huomispäivän Docklandsiin. Yksi hänen projekteistaan on Docklandsiin nouseva lasitorni. Halland ei ole kovin innostunut tämän uuden liikekaupunginosan lasipalatsimetsästä. Hän ei ole ylpeä omasta torniluomuksestaan. Suuri raha luo rakennustaidetta, jota Halland luonnehtii komitea-arkkitehtuuriksi.

Kaupungin elämän rinnalla Matthew Halland elää omaa yksityiselämäänsä. Hän on eronnut vaimostaan. Hän tapaa kahdeksan-vuotiasta tytärtään joka toinen viikonloppu. Pikkutytön havainnot antavat kaupunkikierroksille toisenlaisen ulottuvuuden. Ja viimein, kun Matthew alkaa rakastua taidelehden apulaispäätoimittajaan Sarah Bridgeen, tämä suhde antaa uuden leiman Hallandin tavalle kokea Lontoon katuja ja puistoja. Kaikki kokemukset antavat paikoille uusia mielleyhtymiä.

Lontoosta kiinnostuneelle lukijalle Penelope Livelyn romaani on mielenkiintoinen lukukokemus. Mutta kirja ei ole Livelyn parhaimpia. Kaikki ihmiset jäävät ikäänkuin honteloiksi olettamuksiksi. Erityisen pahasti korvaan särähtävät rikollisen kiinteistökeinottelijan Rutterin puheet. Rutter on kuin suoraan matalatasoisesta televisiosarjasta.

Lively on lomittanut kirjan kerrontaan vilahduksia menneiden aikojen ihmisistä. Tapaamme ohimennen kuudennentoista vuosisadan tutkimusmatkailijan, kahdeksannentoista vuosisadan paleontologin, saman aikakauden kerjääjätytön ja toisen maailmansodan aikaisen palovartijan. Nämä vilahdukset jäävät jotenkin tyhjän tuntuisiksi, vaikka niiden tarkoituksena on muistuttaa lukijaa Lontoon rakennusten ja katujen menneistä ajoista, tuhosta ja uudelleensynnystä. Mutta yhtä kaikki, kirjaa voi suositella Lontoon kävijöille varsinaisten matkaoppaiden rinnakkaislukemistoksi. Livelyn teksti antaa vauhtia lukijan omalle mielikuvitukselle.

[home] [focus] [archive]