BBC Finnish Section, 24.8.1990

Keski-iän kipeää rakkautta

Angela Lambert, Love Among the Single Classes (Penguin Books)

Angela Lambert on englantilainen journalisti-kirjailija, joka vietti osan nuoruusvuosistaan Suomessa. Hänen esikoisromaaninsa Love Among the Single Classes — rakkautta naimattomien luokissa — on saanut täällä myönteisen vastaanoton. Tapani Lausti arvioi kirjan.

Diplomaatin tyttärenä Angela Lambert vietti suuren osan nuoruudestaan paitsi Suomessa myös Länsi-Saksassa. Tämä selittänee sen, että Lambertin esikoisromaani osoittaa hänen kykenevän hyvin paneutumaan vieraan kulttuurin ilmapiiriin.

Kirjan juoni rakentuu englantilaisen naisen ja puolalaisen miehen rakkaussuhteen ympärille. Constance Liddell vastaa lehti-ilmoitukseen, jossa puolalainen pakolaismies etsii älykästä naista mahdollista avioitumista ajatellen. Constance rakastuu Iwo Zaluskiin heti kuullessaan tämän äänen puhelimessa. Heidän ensimmäisestä kävelystään Lontoon Hampstead Heathilla kehkeytyy monimutkainen ja vaikea suhde, joka valottaa elämää niin tämän päivän Lontoossa kuin kommunistien vielä hallitsemassa Puolassa.

Constance on iältään nelissäkymmenissä. Hänellä on särkyneestä avioliitosta kolme varttunutta lasta, joista yksi asuu vielä kotona. Vaikka viisissäkymmenissä oleva Iwo suunnittelee avioitumista Englannissa maassaoleskelulupansa varmistamiseksi, hän on edelleen naimisissa Puolassa asuvan vaimonsa kanssa.

Lambertin romaanin ensimmäisessä osassa englantilais-puolalaista suhdetta tarkastellaan Constancen silmin. Constancen avioerosta on kulunut kuusi vuotta. Hän haluaisi avioitua uudelleen, mutta pelkää vuosien kulumisen vievän häneltä tämän mahdollisuuden. Constance joutuu pohtimaan koko elämäänsä, feminiinisyyttään, äidin rooliaan. Omien kokemustensa ja lastensa elämän valossa Constance pohtii aikojen muuttumista.

Constancelle seksuaalinen herääminen oli vaikea prosessi vanhempien ahdasmielisyyden vuoksi. Aikuisenakin hänen on vaikea suhtautua luontevasti moniin asioihin, jotka nuoremmille ovat niin kadehdittavan helppoja. Mutta nyt keski-ikäisenä hän on eroottisen kiihkon kourissa. Niin monien ikäluokkansa naisten tavoin Constance ailahtelee tunteille antautumisen ja äärimmäisen sovinnaisuuden välillä. Suhteessaan Iwoon hän kokee sekä leimuavaa seksuaalista rohkeutta että pidättyvää neuvottomuutta.

Iwo osoittautuu yhä arvoituksellisemmaksi. Mitä pakkomielteenomaisemmaksi Constancen kiihkeästi eroottinen rakkaus Iwoa kohtaan kasvaa, sitä etäisemmältä hänen rakkauden kohteensa alkaa vaikuttaa.

Kun kirjan toisessa osassa tapahtumien kehitystä tarkastellaan Iwon silmin, lukijalle paljastuu tilanteen monimutkaisuus. Iwo loittonee vaistomaisesti Constancesta, kun tämän rakkaus alkaa sitoa häntä peruuttamattomasti Englantiin. Iwo ei osaakaan elää Puolan ulkopuolella. Tämä syvenevä paluun kaipuu alkaa yhdistyä haluksi palata myös vaimon luo. Kotimaassaan Iwo oli yliopiston opettaja. Lontoossa hän pakkaa viuluja ja muita soittimia kuljetusta varten. Työ alkaa murtaa hänen sieluaan. Hän alkaa viettää tuntikausia muistelemalla yksityiskohtaisesti menneitä päiviä. Puola on hänen päänsä sisällä kuin kasvain.

Iwon kertomuksesta käy myös ilmi, että hänellä on aika-ajoittainen seksuaalinen suhde Constancen ohella myös nuoren puolalaisen naisen kanssa. Hän tietää, että Constance on valmis menemään naimisiin hänen kanssaan. Mutta Constance rakastaa häntä niin rajusti, että Iwo pelkää joutuvansa kokonaan tämän rakkauden nielaisemaksi. Iwo palaa lopulta Puolaan, vaikka hänen vaimonsa onkin tehnyt selväksi, että kuvitelmat heidän rakkautensa elpymisestä ovat turha toivo.

Angela Lambert kuvaa sekä Constancen että Iwon uskottavalla tavalla. Constancen keskiluokkainen kotielämän sovinnaisuus yhdistyy hänen haluunsa kokea elämää voimakkaasti. Hänen entinen aviomiehensä Paul sanoo kerran Iwolle, että Constancella on taipumus analysoida kaikkea liiaksi. Mutta lukijalle käy selväksi, että tämä analyysin halu liittyy paljolti naisen paineisiin yhteiskunnassa, jossa miehen rooli on niin paljon helpompi. Avioeronsa jälkeisinä vuosina Constance samaistui voimakkaasti feministiseen ajatteluun. Mutta hän tunnustaa itselleen pelkäävänsä tulevaa yksinäisyyttä. Hänen ympärillään oleva elämä rakentuu perheiden kodeille. Hän pelkää oman talonsa menettämistä viimeisen lapsen muuttaessa pois. Vastakohdan Constancen huolille luo Iwon vanhanaikainen miehekkyys. Constancen tavoin Iwo haaveilee oman perheen luomasta elämän pysyvyydestä. He ovat molemmat ankkuroituneet omaan sovinnaiseen taustaansa, joka työntää heidät lopulta erilleen.

 

[home] [focus] [archive]