BBC Finnish Section, 3.11.1988

Vallankumousta odoteltaessa

Penelope Fitzgerald, The Beginning of Spring. Collins 1988.

Juonto: Penelope Fitzgeraldin kirja The Beginning of Spring — Kevään alku — oli yksi tämän vuoden Booker-kirjallisuuspalkinnon voittajaehdokas. Fitzgerald on kerran aiemmin voittanut tämän arvostetun palkinnon. Tapani Lausti arvioi hänen uutta romaaniaan.

Monien tämän vuoden Booker-palkintoehdokkaana olleiden romaanien tapahtumat on sijoitettu muualle kuin Englantiin. Penelope Fitzgeraldin kirja The Beginning of Spring on sijoitettu Moskovaan. Eletään vuosia ennen lokakuun vallankumousta. Ilmassa on tsaarinvallan lopun tuntua, uuden historiallisen vaiheen aavistelua. Vanhan Venäjän loppuajan tunnelmia tarkastellaan Moskovan brittiläisen yhteisön silmin.

Frank Reid on syntynyt ja kasvanut Moskovassa. Hän johtaa isältään perimäänsä kirjapainoa, mutta harkitsee jo siirtymistä Englantiin; Venäjän poliittinen tilanne vaikuttaa arvaamattomalta. Frank Reidin koti henkii enemmän venäläistä kuin brittiläistä tunnelmaa. Frankin kolme lasta vaikuttavat enemmän venäläisiltä kuin englantilaisilta. Romaanin alussa Frankin vaimo lähtee salaperäisellä tavalla kotoa. Katoamisen mysteeri antaa kirjan tapahtumille taustajännitteen. Mysteerin ratkaisu liittyy läheisesti jälleen ajan venäläiseen elämänmenoon.

Penelope Fitzgerald on tavoittanut hyvin tämän ajan hengen. Vallankumouksen lähestyminen ei suoranaisesti kosketa kirjan henkilöitä. Heidän poliittiset aatteensa ovat tolstoilaista luonnon ihailua ja samaistumista köyhien talonpoikien ongelmiin. Frank Reid seuraa tätä aatemaailmaa lähinnä runoja kirjoittavan, erikoisen kirjanpitäjänsä, Selwyn Cranen välityksellä. Itse Frank pysyttäytyy loitolla yhteiskunnallisesta ajattelusta. Hän joutuu kuitenkin kosketuksiin tuon hänelle oudon maailman kanssa rakastuessaan nuoreen maalaisnaiseen, Lisa Ivanovnaan, jonka hän palkkaa vaimonsa poissaollessa lastensa hoitajaksi. Nainen on Frankille yhtä suuri mysteeri kuin vaimon katoaminen. Mysteeri on myös venäläisen yhteiskunnan toiminta.

Viranomaiset ovat kiinnostuneita Frank Reidistä, koska hän on pannut kuntoon papereitaan harkitessaan maasta lähtöä. Näin Frank törmää venäläisen virkavallan täydelliseen arvaamattomuuteen, hermostuttavaan mielivaltaan, jonka monet ilmenemismuodot ovat tuttuja Neuvostoliiton myöhemmästä historiasta. Maastamuutto-ongelmat, maan sisälläkin liikkumista rajoittava passijärjestelmä, sensuuri, toisinajattelevien vaikeudet ja poliisin mielivalta, nämä kaikki olivat yhtä hyvin tsaarinajan Venäjän kuin Stalinin kauden ilmiöitä. Frank Reidin ja hänen venäläisten tuttaviensa kodit palvelijoineen henkivät vielä edellisen vuosisadan tunnelmaa. Palvelijoissa on tuota vanhaa venäläistä lämpöä, intensiivistä tunnetta, jota voi hyvällä onnella kohdata vielä tämän päivän Neuvostoliitossakin.

Venäläistä kulttuuria ja elämää Fitzgeraldin kirjassa tarkastellaan myös hauskasti Frankin langon, Charlie Cooperin, Moskovan vierailun avulla. Venäläisen kodin lämpö ja palvelijoiden kiihkeät tervetulotoivotukset tekevät Charlieen välittömästi voimakkaan vaikutuksen. Haikeasti hän toteaa, että yhä harvemmilla Englannissa oli tuohon aikaan enää varaa palvelijoihin. Charlien havainnoissa kaksi erilaista kulttuuria kohtaavat toisensa, kaksi vanhaa kulttuuria, jotka molemmat omalla tavallaan aavistavat jonkin aikakauden olevan päättymässä ja uuden alkamassa.

Fitzgerald ei kirjassaan tarkastele aikakauden historiaa sen tarkemmin, ajan henki elää vain henkilöiden asenteissa ja ajatuksissa. Vuosisadan alun Moskova herää Fitzgeraldin kirjassa eloon. Hän kuvaa paitsi näkymiä, myös kaupungille tyypillisiä ääniä. Hän kuvaa, miten kaupungin asukkaat aistivat nämä äänet herkästi keväällä, kun talven ajaksi tilkityt ikkunat avataan ja kodit toipuvat talvenajan kuuroudestaan.

Penelope Fitzgeraldin kirja on pienimuotoinen romaani, kuin hieman tavallista pitempi novelli. Hän ei tarvitse pitkiä kuvauksia herättääkseen henkilöhahmonsa eloon. Fitzgeraldista on sanottu, että hän kykenee kiteyttämään ihmisen luonteen yhteen virkkeeseen. Hän kuvaa myös vuosisadan alun venäläistä elämää aidommin kuin englantilaiselta kirjailijalta voisi kenties odottaa. Hänen aiemmista kirjoistaankin on sanottu, että niissä on itsestään selvältä tuntuvaa auktoriteettia, kirjailija hallitsee hyvin materiaalinsa. Fitzgerald kirjoittaa myös hauskasti. Hän kuvaa henkilöitään lämmöllä, joskus ironiaa viljellen. Fitzgerald tunnetaan myös elämän odottamattomien käänteiden tarkkasilmäisenä kuvaajana. The Beginning of Spring on tästä hyvä esimerkki.

[home] [focus] [archive]