10.8.2020 **** Etusivulle

Juan Carlos-maanpakolainen

Antti Halinen

Espanjan ex-kuninkaan Juan Carlosin maanpako ja piilottelu aiheuttivat melkomoisen kirjoitusryöpyn paitsi Espanjan myös maailman mediassa, jonkin verran Suomessakin. Olihan se herkullinen aihe, mitä repostella: lahjuksia, korruptiota, elefantinmetsästystä, lukuisia rakastajattaria. Tosin Juan Carlos ei yltänyt isoisäkuninkaansa tasolle, elämänkertakirjurin mukaan 108:aan.

Samalla useimmat kirjoittajat näyttivät ylläpitävän vuoden 1981 vallankaappausyrityksen jälkeen luotua myyttiä kuninkaasta demokratian tukipilarina. Hesarin toimittaja jopa totesi ykskantaan, että Juan Carlos esti televisiopuheellaan vallankaappauksen.

Ei se ihan niin mennyt. Kansalliskaartin äärioikeistolainen kansalliskaartin everstiluutnantti Antonio Tejero ja lähes 300 kansalliskaartilaista valtasivat  Espanjan parlamentin edustajainhuoneen 23.2.1981. Tejero ampui kolme laukausta, huuteli kansanedustajille ”vittu, istukaa!” ja sanoi odottavansa ”valkoista elefanttia”, ilmeisen tärkeää henkilöä, jonka nimeä ei paljastanut.

Tulin heti seuraavana päivänä, pari tuntia kaappausyrityksen päättymisen jälkeen Madridiin Yleisradion radiouutisten lähettämänä. Seuraavina päivinä yksi tärkeimmistä kysymyksistä Madridissa oli, miksi kuninkaalta kesti seitsemisen tuntia ennen kuin hän meni televisioon pitämään kuuluisan puheensa, sillä todellinen demokraatti olisi tuominnut sotilasvallankaappauksen samantien. Televisiopuhe ei lopettanut eikä estänyt mitään. Sitä ennen taustalla neuvoteltiin, ja kun tärkeimmät sotilasyksiköt ja kenraalit saatiin vallankaappausta vastaan, kuningas lähetettiin televisioon.

On mielenkiintoista, että Tejero on myös vankilatuomionsa(15 vuotta) jälkeen sanonut toimineensa kuninkaan suostumuksella, ellei peräti käskystä. Mitä ilmeisimmin Tejeron odottama valkoinen elefantti oli juuri kuningas.Tejeron puheet on sivuutettu vähin äänin yrityksenä oikeuttaa tekonsa.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt tai jätetty kuninkaan pitkäaikaisen neuvonantajan, kenraali Alfonso Armadan osuus kaappauksessa ja puheet sen jälkeen. Hän oli yksi kaappauksen suunnittelijoista, tuomittiin ja sanoi vankilassa, että 48 tuntia ennen kaappausta kuningas oli näyttänyt sille vihreää valoa. Ainakin Armadan lausunnon perusteella voi varmasti sanoa, että Juan Carlos tiesi kaappaussuunnitelmasta, mutta ei tehnyt mitään sen estämiseksi. Vai onko niin, että nämä diktaattori Francon hengenheimolaisupseerit, Espanjan kunnian puolustajat valehtelevat heti, kun oma nahka on vaarassa ja lykkäävät syyn toisten niskoille.

Kovin paljon ei ole myöskään pohdittu, mitä kaappauksen onnistuminen olisi merkinnyt Espanjalle ja sen suhteille muun maailman kanssa. Olisiko Espanja muutaman vuoden kuluttua päässyt Natoon? Tosin ei kaappaus olisi ollut mikään varsinainen este; onhan tässä demokraattisia arvoja tähdentävässä liitossa nytkin puolidiktatuuri Turkki ja aiemmin mukana oli myös Salazarin johtama Portugalin diktatuuri. Ja mitä EU olisi tehnyt, jos sotilaskaappaus-Espanjan edustajat olisivat pyrkineet puheille?

Juan Carlosin maanpako kirvoitti vilkkaan keskustelun myös Espanjan monissa nettilehdissä ja somessa. Ne muistuttivat toisesta maanpakolaisesta, mallorcalaisesta räppäristä Josep Miquel Arenasista, taiteilijanimeltään Valtonyc. Hän sai kaksi vuotta sitten 3,5 vuoden tuomion muun muassa kuningashuoneen herjauksesta, mutta pakeni Belgiaan ennen tuomion täytäntöönpanoa. Belgia ei ole luovuttanut häntä Espanjan vaatimuksista huolimatta, koska Belgiassa ei ole tapana tuomita räppäreitä kovienkaan sanoitusten vuoksi kuten Espanjan politisoitu oikeuslaitos tekee.

Valtonycin ehkä tunnetuin räppi on nimeltään Los borbones son ladrones, Bourbon-kuningassuvun edustajat ovat varkaita selkosuomeksi käännettynä. Siinä hän ottaa kantaa elefantinmetsästykseen: Bourbon-kuningas ja sen kaverit, en tiedä metsästivätkö he elefantteja vai huoria, vaikea selittää tällaisia asioita. Sitten vuorossa lahukset Saudi-Arabiasta:nyt sen velipuolia ovat arabit, joilta se anelee rahoja ostaakseen aseita. Miksi ihmeessä häneltä ei murtunut pää, vaan vain lonkka, räppäsi Valtonyc.

Somesta kuului myös tuomio kuninkaalle. Valtonyc ja Juan Carlos pakenivat kumpikin oikeutta. Valtonyc koska sanoi bourboneja varkaiksi ja Juan Carlos, koska on varas
.

Lue myös:

Antti Halinen on toimittaja, eläkkeellä Yleisradiosta vuodesta 2005, entinen YLE:n radiouutisten ulkomaantoimittaja ja Tallinnan kirjeenvaihtaja, mutta erikoistunut espanjan-ja portugalinkieliseen maailmaan.

Arkisto: Espanja

 

[home] [archive] [focus