2.9.2018 **** Etusivulle

Baskimaan kokemuksia

Tapani Lausti

Liki jokavuotinen lomakohteemme Iberian niemimaalla on viime vuosina ollut pohjoinen Baskimaa. San Sebastian ja Bilbao ovat tulleet tutuiksi. San Sebastian on baskikielellä Donostia ja Bilbao Bilbo. On tullut tavaksi höristää korvia siinä toivossa, että korviin kantautuisi baskikieltä. Kaupungeissa sitä ei kuitenkaan kuule kovin usein. Vitoriassa tosin sitä kuulee enemmän. Vitoria on Baskimaan pääkaupunki. Siellä vierailimme nyt ensimmäisen kerran.

Kierrellessämme Vitorian vanhassa kaupungissa heittäydyimme juttusille paikallisen pariskunnan kanssa. Puheen käännyttyä baskikieleen, he kertoivat olevansa tietoisia siitä, että joskus eläteltiin kuvitelmaa, että baski ja suomi olisivat sukulaiskieliä. Baskinkieltä onkin yritetty yhdistää muihinkin sukulaisiksi kuviteltuihin kieliin, mutta tosiasia on, että se on ainoa eurooppalainen alkuperäiskieli.

Kirjassaan Ihmiskielen ihmeitä Hannu Reime kirjoittaa: “Baski saattaa olla ainoa elävä muisto kielistä, joita Länsi-Euroopassa puhuttiin ennen kuin indoeurooppalaiset kielet vähitellen syrjäyttivät ne prosessissa, joka alkoi tuhansia vuosia sitten. Baskia puhuu nykyisin yli kuusisataatuhatta ihmistä, suurin osa äidinkielenään. Baski sai alueellisen kielen oikeudet 1970-luvun lopulla, kun Espanja siirtyi parlamentaariseen demokratiaan ja perustuslailliseen monarkiaan sisällissotaa seuranneiden diktatuurin vuosikymmenten jälkeen. Iberian niemimaan kielistä baski on ainoa, jonka historialliset juuret palautuvat roomalaisten tuloa edeltäneeseen aikaan. Kaikki sen naapurikielet Iberian niemimaalla ja Lounais-Ranskassa ovat latinan perillisiä.”

Vitoriassa juttelimme myös kahden irlantilaisen miehen kanssa, jotka olivat kiinnostuneita maailman kielistä ja ennen kaikkea kolmesta muista kielistä erottautuvasta kielestä: baski, iiri ja suomi. Toinen miehistä oli matkustellutkin Suomessa. Iiri taas on Irlannin tasavallan virallinen kieli, vaikka väestön enemmistö puhuukin englantia. Iiriä kyllä opiskellaan koulussa ja joillakin alueilla sitä käytetään puhekielenä.

Reime toteaa kirjassaan, että vähemmistökielenäkin baskin asema on turvattu vaikka vasta viime vuosikymmeninä on luotu vakiintunut kirjakieli, euskara batua. Baskia lapsena oppivat ovat luonnollisesti kaksikielisiä, siis puhuvat myös espanjaa. Baskia rohkaistaan nykyään, onhan se Baskimaan symboli, kun taas Francon aikana baskin puhumisesta rangaistiin. Muistoa Baskimaan ahdistavista menneistä vuosista on ollut edelleen jatkuva riita Espanjan hallintoa vastaan taistelleen ETA-järjestön vangeista. Monet baskit haluaisivat heidän siirtämistään oman alueen vankiloihin.

Mutta takaisin Vitoriaan. Vanha kaupunki on perin toisenlainen kuin San Sebastianissa. Donostian vanha kaupunki on miellyttävä, mutta perin turisminomainen. Vitorian vanhassa kaupungissa sen sijaan ei ole rihkamakauppoja. Kapakat ja ravintolat henkivät vanhempaa aikaa. Monien rakennusten seinillä on suuria maalauksia. Ilmapiiri on boheemimpi kuin San Sebastianissa tai jopa Bilbaossa.

Lähdettyämme Baskimaasta paluumatkalla kotiin Mâlagaan pysähdyimme ennen Madridia Burgosissa. Hotellimme ikkunasta näimme burgosilaisten ylpeyden, komean katedraalin. Palattuame Malagaan ja istuessamme Café Centralin terassilla satuimme juttelemaan vierailulla olleen burgosilaisen pariskunnan kanssa. He heti kysyivät, olimmeko nähneet Burgosin katedraalin ja mitä mieltä olimme. Eihän sen komeutta käynyt kiistäminen. Kun olimme muutama päivä aiemmin katedraalin viereisellä terassilla, paikallinen mies tuli kysymään, eikö ole komea kirkko. Myönsimme ja keskustelu eteni jotenkin uskontoon. Kun sanoimme, ettemme olleet uskonnollisia ihmisiä, mies tokaisi: “Ei väliä, minä olen kommunisti.”

 

Maailman kielistä lukekaa ihmeessä: Hannu Reime, Ihmiskielen ihmeitä: Näkymiä kieleen, kieliin ja kulttuuriin

Viime kesän lomaraportti: William Morrisin haaveita tulevaisuudesta

Arkisto: Espanja, Kielet

 

[home] [archive] [focus]