Aikalainen, 17.3.2011 **** Etusivulle

Tyrmäys tyranneille

Arabikevät 2011 kuin Euroopan hullu vuosi 1848

Esa Aallas

Pullosta irti päässyt kumouksen henki kummittelee nyt arabimaiden tyranneille kuin kummitteli kuningas Ludvig Filipille kansojen keväänä 1848.

Egyptistä Omaniin, Libyasta Jemeniin kansa liikehtii kuin suuntaansa yllättäen kääntävä aavikkomyrsky.

Kansanvallan ja vapauden nimiin vannova arrogantti läntinen maailma on riisuttu alasti. Pitkälti amerikkalaisten ja eurooppalaisten asein kansalaisia on pidetty arabityrannien nuhteessa. Energiajuoppo Yhdysvallat on tuellaan korruptoinut ja rikastuttanut arabieliittejä.

Niili-turisteja ei ole haitannut yhtään se, että kolme vuosikymmentä presidentti Hosni Mubarakin salainen poliisi Amn Dawla sekä tiedustelupalvelu pidättivät, kiduttivat ja tappoivat egyptiläisiä.

Euroopan hulluna vuotena 1848 kapinoivat nälkäiset pariisilaiset kaatoivat kuninkaansa kuin nyt köyhät tunisialaiset tyranninsa. Sytykkeenään Facebookissa itsensä tuleen sytyttänyt, kuoliaaksi kärventyvä epätoivoinen torimyyjä Mohammed Bouazizi.

Kauan eläköön Al Jazeera

Kairon vapausaukiolla laulettiin ylistyslauluja satelliittikanava Al Jazeeralle. Israelin rauhanliikkeen Ilkka Taipale, veteraani Uri Avnery (s. 1923) ylisti loistavaa kanavaa kansannousun edistäjäksi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton myönsi maaliskuun alussa, että Al Jazeera on voitolla mediasodassa. Tämä arabialainen satelliittikanava perustettiin 15 vuotta sitten ilman länsirahaa Qatarissa, joka on tätä nykyä kansantuloltaan maailman rikkain maa.

Al Jazeeran palestiinalaissyntyinen pääjohtaja Wadah Khanfar kertoi helmikuussa julkaisemassaan artikkelissa kanavansa nähneen jo varhain arabikumouksen toisin kuin länsi.

Al Jazeera päätti heti perustamisensa alusta alkaen seurata, mitä tapahtuu kadulla. Se ymmärsi nopeasti, että muutos on tulossa. Muutoksen tekijöitä, hyvinkoulutettuja mutta turhautuneita internet-sukupolven nuoria idealisteja ei Khanfarin mukaan näkynyt arabimaiden eikä lännen tv-ruuduissa tai lehtikansissa. Nyt näkyy.

Jälki-islamilainen sukupolvi tuntee digikumousta tutkineen Yochai Benklerin teoksen The Wealth of Networks (2006). Benklerin mukaan vapaa langaton viestintä muuttaa yhteiskuntaa vapauttamalla yksilöitä, kun se lisää poliittista osallistumista ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Toki hallitukset ja valtamediat väärinkäyttävät valtaansa etujensa takia, kun ne yrittävät säädellä vapaata tiedonvälitystä monin eri tavoin, kuten luvin ja tekijänoikeuksin

Washingtonissa toimiva valkovenäläinen mediatutkija Eugeny Morozov varoittaa sen sijaan The Net Delusion-teoksessaan sosiaalisen median luomista vaikutusharhoista, viihteen ylivallasta verkossa sekä sananvapauden ovelista vihollisista verkossa. Esimerkiksi CIA:n tytäryhtiön tiedetään rahoittaneen yhtä alan osaajaa, Visible Technolgies -yritystä. Egyptissä poliisi pidätti 40 blogistia, joiden tunnistamista avitti Facebook.

Lentotukialuksia ja pakolaispaatteja

Mutta nousevatko algerialaiset, egyptiläiset, jemeniläiset, jordanialaiset, libyalaiset ja marokkolaiset myös läntistä taloustyranniaa vastaan?

Erityisesti Yhdysvallat on tukenut tyranneja, jotta arabinationalistit eivät leikkaisi monikansallisten korporaatioiden voittoja kuten Muammar Gaddafi teki nuorena everstinä. Hän kansallisti öljyntuotannon neljä vuosikymmentä sitten noustessaan Libyan vihreän vallankumouksen johtajaksi.

Nyt kymmeniätuhansia energia-alan vierastyöläisiä on paennut Libyasta, jonka kauppatase näytti viime vuonna 27 miljardia dollaria ylijäämää. Energiajätit kuten italialainen ENI, Jorma Ollilalle tuttu Shell, ranskalainen Total ja venäläinen Gazprom toimivat maassa. Näitä energiakauppiaita ei ole haitannut se, että Libyaa johtaa jo presidentti Ronald Reaganin ”aavikon hulluksi” nimittämä eversti.

Amerikkalaisten lentotukialukset kelluvat pakolaispaattien rinnalla jasmiiniltakin tuoksuvalla turkoosilla Välimerellä.

Jaetun Kyproksen kreikkalainen puoli päätti helmikuussa liittyä vastoin presidenttinsä kantaa Naton kumppaniksi. Lienee vain ajan kysymys, koska itäistä Välimerta valvova US. Armyn 6. laivasto kiinnittyy kumppanuuden nimissä Kyproksen satamiin kuin Baltian Itämeren satamiin.

Nyt kehutaan miljoonia ihmisiä kaduilleen saanutta kansanliikettä mutta vaietaan sen sosiaalisista ja taloudellisista vaateista. Armeijaakin kehutaan. Nyt pitää höristää korvia.

Liittoutuuko lännen taloustyranniaa kannattava uusliberaali eliitti armeijan kanssa kansaansa vastaan? Ainakin rauhantutkimuksen seniori Johan Galtung katsoi aiheelliseksi muistuttaa siitä, ettei valtioeliitti hevin jaa valtaansa kansansa kesken.

Järjestelmä muuttuu vasta kun poliisi ja sotilaat asettuvat toisinajattelevien mielenosoittajien puolelle, kirjoitti poliisin toimia Helsingin Asem-mielenosoituksessa arvostellut Vanajan kalastaja Pentti Linkola vuonna 2006.

Ainakin Egyptissä ja Libyassa poliiseja ja sotilaita siirtyi kansannousun puolelle.

Mutta Libyassa tuoksuu jo ylitse jasmiinien ruudinsavu.

 

Esa Aallaksen artikkeita

Vieraile arkistossa: Lähi-itä, Robert Fisk, Noam Chomsky, Phyllis Bennis, Ramzy Baroud, Jean Bricmont, Diana Johnstone

 

[home] [archive] [focus]